Undersökning av naturresenärer i Dalarna och Skåne
Undersökningen syftade i första hand till att kartlägga hur naturnyttjare tänker om naturupplevelserna i Sverige generellt och specifikt om naturupplevelsen de utför på plats. Parametrar som kartlades inkluderade bland annat:
- Demografiska faktorer såsom ålder, sällskapsstorlek och geografisk hemvist
- Vistelselängd i Sverige samt i regionen
- Inställning till guidade turer i naturen
- Aktiviteter och boendeformer
- Rekommendationsbenägenhet
- Om och när besökare vill återvända
Undersökningen var en del av ett projekt som initierades av Visit Sweden tillsammans med Tillväxtverket i syfte att ta fram ett kunskapsunderlag inom naturturism. Detta för att genom kunskap bidra till det turismpolitiska målet: Sverige ska ha en hållbar turism, med ett hållbart resande, en hållbar och konkurrenskraftig besöksnäring som växer och bidrar till sysselsättning och attraktiva platser för besökare, boende, företag samt investeringar i hela landet.
Stora skillnader mellan regionerna - mer renodlad naturturism i Dalarna
Undersökningens resultat visade bland annat att De vanligaste aktiviteterna är vandring och att uppleva naturen på egen hand. Men det finns många andra aktiviteter, som till exempel sol/bad, matupplevelser eller cykling, som också kan betraktas som vanliga.
Naturen i Sverige erbjuder mycket och betyder inte samma sak för alla besökare. Besökarna i Dalarna respektive Skåne skiljer sig åt på många sätt i denna undersökning. Ett exempel på detta är boendeformer, där hyrd stuga/lägenhet är vanligt i Dalarna, medan camping är vanligast i Skåne. Ett annat är aktiviteten cykling, som betyder något helt olika i de båda regionerna; landsvägs- och fritidscykling i Skåne, och mountainbike i Dalarna.
I Dalarna är det också så att det i hög utsträckning är aktiviteten i sig som lockar till att ägna sig åt aktiviteten. Man ”cyklar för att cykla” eller ”vandra för att vandra”. I Skåne är det oftare så att aktiviteten är ett medel till något annat, t.ex. att upptäcka något nytt, umgås med familjen eller bara koppla av.
Du finner mer information om undersökningen samt rapporten i sin helhet på Visit Swedens hemsida:
Undersökningens intervjuplatser